A S/ALON Budapest Lakástrend Kiállítás hazánk egyik legnagyobb design- és lakásberendezési kiállítása. Mindenki jelen van, aki számít a lakberendezés és a design területén. A látogatók megismerkedhetnek a legfrissebb trendekkel, irányzatokkal, kipróbálhatják a bútorokat, megtekinthetik a kiegészítőket és alkotásokat, inspirálódhatnak, szakmai tanácsokat kérhetnek, és természetesen vásárolhatnak is. A kiállításról az előző blogbejegyzésemben részletesebben írtam, ha még nem olvastad, ide kattintva megteheted. A rendezvényen a Lesz-Müllek Art is képviselteti magát, a kurátori programba beválogatott három festményemmel – Bali Meditation, Himalayan Morning, Sunset – valamint a külön kiállítói térben helyet kapott Sunrise című alkotásommal.

A kurátori programba beválogatott, valamint a külön kiállítói teret kapott festményeim mindegyike a természet szépségét, harmóniáját helyezik a középpontba. A Bali Meditation egy megnyugtató hatást, békés atmoszférát sugárzó tökéletes látvány egy nehéz munkanap végén. A finom textúrák, a kevés, ám nagyon tudatosan használt árnyalatok, az ecsetvonások mélyén megbúvó, lassan kirajzolódó alakzatok segítenek elcsendesíteni a gondolatokat. A szemlélő elmélyedhet magában, megnyugszik a teste és a lelke, szinte meditatív állapotba kerül.

A Himalayan Morning lágy pasztellszínei és textúrájának hullámzása megidézi a párás levegőben kavargó felhők látványát. Ahogy a nap előbukkan a hegycsúcsok mögül, szinte teljesen eggyé olvad a tapintható valóság és a fény által keltett játékos illúzió. Ahogy a havas, hideg csúcsok ellenpólusaként melengetnek a felkelő nap első sugarai, a fantasztikus látvány feledteti a vándorra leselkedő veszélyeket. A csakis a természet által létrehozható igazi harmónia elevenedik meg a vásznon.

A Sunset, valamint a külön kiállítói térben helyett kapott Sunrise egy kétrészes alkotás, melyet körülleng valamiféle légies harmónia. Finom egyensúlyt teremt az árnyalatok és tónusok játéka. A naplemente és a napfelkelte szinte azonos látványt nyújtanak, mégsem téveszthetőek össze egymással. Az arany és a szürke tónusok egymásba olvadása mindenféle hivalkodástól mentesen idézi fel a körforgást, ahogy a nappal éjszakába fordul, majd pedig ahogy eloszlik a sötétség, és ismét a fény uralkodik a táj felett.

A Sunrise című alkotásom számára kialakított egyedi stand koncepciójának megálmodásakor arra törekedtünk, hogy a festmény egy olyan térben kapjon helyet, ahol minden harmonizál, ahová kellemes belépni. Minden részlettel az volt a célom, hogy az alkotásra irányítsam a figyelmet, de nem hivalkodó, nem tolakodó módon.

A vörösben pompázó Lora tapéta, valamint az izgalmas tónusokat és mintákat felvonultató szőnyeg és a tér természetközeliséget hangsúlyozó famintázatú padló biztosítja a hátteret egy ábrándos-merengő tóparti idillhez. A hangulatot kecses, látványos daybed, piknik-hangulatot keltő filigrán zsúrkocsi, paraván, cseppeket formázó csillárcsoda, direkt és indirekt képzeteket ébresztő, a naplementére és napfelkeltére reflektáló naptükör, informális atmoszférával hívogató ülőkék és a vízivilágot megidéző dekorációk keltik életre. Tovább fokozzák a tóparti ábránd képzetét a madárszobrok és -figurák. A térben elhelyezett kerek hinta-koszorú, amely mintha fűzfaágakon lógna, nemcsak fantasztikus látványt nyújt, de szelfipontként funkcionálva interaktív attrakciót is hozzáad az enteriőrhöz. Az integrált darabok időtlen hangulatot keltenek, mely több síkot egyesít: nemcsak a beltér és a kültér mosódik össze, de különböző stílusokat képviselő bútorok, tárgyak és dekorációs elemek kerülnek harmóniába egymással színüknek, formaviláguknak és a mögöttes gondolati tartalomnak köszönhetően.

A létrehozott egyedi teret nem zárják le, nem határolják falak, a természet ihlette képek és a teljes látvány keltette benyomások inkább távoli horizontokat sejtetnek. Ezért a központi műalkotás, a Sunrise sem egy falon kapott helyet, hanem lazán letámasztva, oly módon, ahogy a színek konstellációja a lehető legvonzóbb. Vezeti a távolba révedő tekintetet, így lehetőséget biztosít arra, hogy a szemlélő valóban kapcsolatba kerüljön az alkotással, teljes valójában fogadja be azt. Azonban épp ezért különös hangsúlyt helyeztünk az alkotás és a térben elhelyezett egyéb tárgyak épségének megóvására, és erre kérjük a látogatókat is.

Látogass el a kiállításra, keresd fel a különleges standot, és beszélgessünk, kérdezz, kérj tanácsot bátran. Még az is lehet, hogy közösen megálmodjuk számodra a tökéletes festményt!