Általános szerződési feltételek

 

Tisztelt Felhasználó!

Kérem, hogy megrendelése véglegesítése előtt figyelmesen olvassa el ezt a dokumentumot!

Az oldalon időnként változhatnak az Általános Szerződési Feltételek, ezért kérjük, hogy minden vásárlás előtt olvassa el.

Amennyiben vásárol, illetve rendel bármilyen terméket az oldalon, azzal Ön elfogadta az alább olvasható Általános Szerződési Feltételeket.

Általános Szerződési Feltételek

HATÁLYOS: 2024.04.08-tól visszavonásig

 

 1. Bevezetés

A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Lesz-Müllek Art Kft. (továbbiakban: Szolgáltató), és a Szolgáltató által a www.leszmullekart.hu weboldalon keresztül nyújtott elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználó (a továbbiakban: Ügyfél/Ügyfelek) jogait és kötelezettségeit tartalmazza (Szolgáltató és Ügyfél a továbbiakban együttesen: Felek).

Az ÁSZF hatálya alá tartozó szerződések nem minősülnek írásba foglalt szerződéseknek, azokat a Szolgáltató nem iktatja.

Az ÁSZF minden jogügyletre és szolgáltatásra vonatkozik, amely a www.leszmullekart.hu weboldalon keresztül történik, függetlenül attól, hogy annak teljesítése Magyarországról vagy külföldről, a Szolgáltató vagy közreműködője által történik.

 

 1. Az Szolgáltató adatai

Név: Lesz-Müllek Art Kft.

Adószám: 29309786-2-41

 

Fő tevékenység:

4788’08 – Egyéb m.n.s. új áru kiskereskedelme

 

Ügyfélfogadás:

A Szolgáltató elérhetősége, az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címe: info@leszmullekart.hu

Személyes ügyfélfogadás: nincs

Szolgáltató lehetőséget biztosít: Facebook oldalamon keresztül – messenger, email, instagram – felületeken keresztül történő kommunikációra is.

 

Tárhelyszolgáltató adatai

Tárhelyszolgáltató neve: ?????

Székhely: ?????

Kereskedelmi nyílvántartás: ?????

 

III. Alapvető rendelkezések:

A jelen ÁSZF-ben nem szabályozott kérdésekre, valamint jelen ÁSZF értelmezésére a magyar jog az irányadó, különös tekintettel a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) és az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Elker. tv.), valamint a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet) vonatkozó rendelkezéseire. A vonatkozó jogszabályok kötelező rendelkezései a felekre külön kikötés nélkül is irányadók.

A Szolgáltató jogosult egyoldalúan módosítani az ÁSZF-t.

Szolgáltató fenntart magának minden jogot a weboldal, annak bármely részlete és az azon megjelenő tartalmak, valamint a weboldal terjesztésének tekintetében. Tilos a weboldalon megjelenő tartalmak vagy azok bármely részletének letöltése, elektronikus tárolása, feldolgozása és értékesítése a Szolgáltató írásos hozzájárulása nélkül.

Bármilyen anyagot átvenni, felhasználni a Szolgáltató írásos hozzájárulása esetén is csak jelen weboldalra való hivatkozással, a forrás feltüntetésével lehet. 

 

 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK, A FELEK KÖZÖTTI SZERZŐDÉS LÉTREJÖTTE

Az Szolgáltató és az Ügyfél között létrejövő szerződés tartalmát – a vonatkozó kötelező érvényű jogszabályok rendelkezései mellett – a jelen ÁSZF, valamint a honlapon található, ott közzétett egyéb tájékoztatások határozzák meg.

Az ÁSZF tartalmazza a Feleket megillető jogokat és kötelezettségeket, a termékkel kapcsolatos információkat, a szerződés létrejöttének feltételeit, a teljesítési határidőket, a szállítási és fizetési feltételeket, a felelősségi szabályokat, a panaszkezelési módját, a termék visszaküldésének feltételeit, valamint az elállási jog gyakorlásának feltételeit.

Az Ügyfél a megrendelése véglegesítése előtt köteles megismerni a jelen ÁSZF rendelkezéseit.

Az Ügyfél a jelen ÁSZF rendelkezéseit a weboldal használatával, továbbá a honlapon vagy más elektronikus eszközön keresztül történő vásárlással elfogadja, a weboldal használatával kapcsolatos valamennyi szabályozás automatikusan érvényes.

Az ÁSZF hatálya alá tartozó szerződések nyelve a magyar nyelv.

 

 1. Megrendeléssel kapcsolatos információk
 2. Megvásárolható termékek lényeges tulajdonságai, a termék ára, a szállítás módja, szállítási díj, csomagolási díj, akcióra vonatkozó rendelkezés

A weboldalon az adatok tájékoztató jellegűek. A weboldalon megjelenítésre kerül a termék elnevezése, leírása, a terméktől készült fotó, továbbá a megvásárolható termékek ára. A képek illusztrációk, a valóságot részben tükrözik, a képeken szereplő tárgyak, kiegészítők dekorációs célt szolgálnak. A Szolgáltató nem váll felelősséget a weboldalon megjelenő kép és a termék tényleges kinézete miatti különbség miatt.

A weboldalon feltüntetett árak forintban értendők, tartalmazzák az ÁFÁ-t, továbbá a belföldi házhoz szállítás egyszeri díját is. Külön csomagolási költség nem kerül felszámolásra. Az árváltoztatás jogát Szolgáltató fenntartja. Amennyiben akciós ár kerül bevezetésre, a Szolgáltató teljes körűen tájékoztatja az Ügyfeleket az akció részleteiről, időtartalmáról.

A termék szállítása csomagküldő szolgálat útján történik.

 1. A rendelés menete, szerződés létrejötte, felelősség a megadott adatok valóságáért:

A megjelenített termékek kizárólag online rendelhetőek meg. Amennyiben az Ügyfél vásárolni szeretne a Szolgáltatónak üzenetet szükséges küldenie az info@leszmullekart.hu email címre vagy a weboldal „kapcsolatok” menüpontban foglaltak alapján.

Az Ügyfélnek a Szolgáltatónak írt üzenetben meg kell jelölnie:

 • a megvásárolni kívánt terméket,
 • az Ügyfél a vezetéknevét, a keresztnevét,
 • számlázási név (amennyiben eltérő),
 • pontos szállítási címet,
 • számlázási címe (amennyiben eltérő a szállítási címtől),
 • a telefonszámát (a futárszolgálattal történő kapcsolattartás érdekében)
 • az e-mail címét,
 • cégjegyzékszámát (amennyiben rendelkezik vele),
 • adószámát (amennyiben rendelkezik vele).

Kérjük minden információt adjon meg, hogy a szállító könnyen el tudja juttatni a terméket a címzetthez.

A weboldalon található termékek mellett megtalálható a termék ára. Az Ügyfél a megrendeléssel tudomásul veszi, hogy fizetési kötelezettsége keletkezik.

A megrendelés elküldése annyit jelent, hogy az Ügyfél kifejezte vásárlási szándékát az adott termék(ek)re. Megrendelést a vételár kifizetése véglegesíti, a szerződés ekkor lép érvénybe.

Kiemelendő, hogy az Ügyfél felelőssége az, hogy az általa megadott adatok pontosan kerüljenek bevitelre. A Szolgáltató a pontatlan adatbevitel alapján történő teljesítésért felelősségét kizárja.

Az Ügyfél által megadott adatok alapján kerül sor a számlázásra, illetve a termék szállítására. Az Ügyfél a megrendelésével tudomásul veszi, hogy a Szolgáltató jogosult az Ügyfél hibás adatbeviteléből, a pontatlanul megadott adatokból eredő minden kárát és költségét az Ügyfélre hárítani.

A Szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a rosszul megadott e-mail cím vagy a postafiókhoz tartozó tárhely telítettsége a visszaigazolás kézbesítésének hiányát eredményezheti és meggátolhatja a szerződés létrejöttét.

 

 1. Visszaigazolás, számlázás, fizetés módja

A Szolgáltató az Ügyfél által küldött email-ben foglaltak alapján összegzi a megrendelésben foglaltakat egy visszaigazoló levélben, mely az Ügyfél által megadott email címre kerül megküldésre.

A visszaigazoló levél tartalmazza az Ügyfél nevét, a szállítás módját, a szállítási címet, a termék megjelölését, a termék adatait, a termék árát, továbbá a szállítással kapcsolatos további részleteket.

Az ÁFSZ tartalmazza a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a tájékoztatást, melyet az Ügyfél az ÁFSZ-t a megrendelés elküldésével már elfogadta, ennek alapján a visszaigazoló email-ben ismételten nem kerül megküldésre a tájékoztatás tartalma.

A Számlát a Szolgáltató emailben a szamlazz.hu rendszerén keresztül kézbesíti.

A fizetés módja: banki átutalás (előre utalás)

 

 1. Adatok ismételt ellenőrzése, esetleges javítása, eljárás hibás ár esetén

Az Ügyfélnek lehetősége van a Szolgáltató által megküldött visszaigazoló email-ben foglaltak alapján ismételten ellenőrizze saját, továbbá a megvásárolni kívánt termék adatait, a vásárlással kapcsolatos egyéb információkat.

Amennyiben az Ügyfél észleli, hogy hibásan jelenített meg valamely adatot, a Szolgáltató elérhetőségén lehetősége van jelezni a hibát. Ilyen esetben a Szolgáltató ismételten emailt küld az Ügyfél részére a javított adatokkal.

Előfordulhat, hogy pl. technikai hiba miatt hibás ár szerepel a honlapon. Amennyiben az Ügyfél a hibás áron rendeli meg a terméket, a Szolgáltató felhívja az Ügyfél figyelmét a helyes árra és felajánlhatja a helyes áron történő szerződéskötést. Az Ügyfél a hibás ár helyett a Szolgáltató által közölt helyes áron nem köteles az ajánlatot elfogadni és szerződést kötni. Ez esetben nem jön létre szerződés a Felek között.

 

 1. A vételár kifizetése

Amennyiben az Ügyfél meggyőződött arról, hogy a visszaigazoló emailben foglalt adatok helyesen szerepelnek, úgy az Ügyfél a számla alapján banki átutalással kiegyenlítheti a termék árát.

 

 1. A termék szállítása, átvétel meghiúsulásának jogkövetkezménye

A számla kiegyenlítését követően kerül sor a termék csomagolására, majd a termék szállítására az Ügyfél által megjelölt szállítási címre.

A Szolgáltató értesíti az Ügyfelet a termék futárszolgálatnak történő átadásról és a várható teljesítési határidőről. Az átlagos teljesítési határidő a vételár kifizetésétől számított legfeljebb 8-15 nap. Konkrét szállítási napot a megrendelés visszaigazolásakor nem áll módunkban megadni.

Egyedi rendelésre készülő festmények szállítási határideje 3-4 hét. Amint a kép elkészült, email-en egyeztetjük a kiszállítást az Ügyféllel.

Magyarország területén a szállítás 30.000.- Ft feletti vásárlás esetén ingyenes. Az ingyenes szállítás egyszeri kiszállításra vonatkozik. Ha a megbeszélt, egyeztetett napon és időpontban az Ügyfél hibájából meghiúsul az átadás, a következő szállításoknál díj keletkezik, melyet kiszámlázunk.

 

 1. Termék átvétele, a csomag ellenőrzése:

Az Ügyfél a csomagot kézbesítéskor köteles a futár előtt megvizsgálni, és a csomagoláson, terméken észlelt esetleges sérülés esetén köteles jegyzőkönyv felvételét kérni. A sérült csomagot az Ügyfél nem köteles átvenni. Utólagos reklamációt a Szolgáltatónak nem áll módjában elfogadni. A hibát minden esetben jegyzőkönyvbe kell foglalni a futárral.

 

 1. Amennyiben a termék átvételét követően észlelte a hibát:

Minden esetben ellenőrizze a termékeket 24 órán belül. Ha sérült, hibás vagy hiányos a termék, azonnal jelezze azt felénk az átvételt követő 24 órában. Ha nem érkezik bejelentés az átvételt követő 24 órában, ezzel kapcsolatban reklamációt nem áll módunkban elfogadni.

 

 1. A termék tulajdonának átszállása:

A Szolgáltató a dolog tulajdonának átruházására, az Ügyfél a vételár megfizetésére és a termék átvételére köteles a szerződés alapján.

Ha az Szolgáltató vállalja a dolog az Ügyfélhez történő eljuttatását, a kárveszély akkor száll át az Ügyfélre, amikor az Ügyfél vagy az általa kijelölt harmadik személy birtokba veszi a dolgot. A kárveszély a fuvarozónak történő átadáskor átszáll az Ügyfélre, ha a fuvarozót az Ügyfél bízta meg, feltéve, hogy a fuvarozót nem a Szolgáltató ajánlotta.

 

 1. Jogfenntartás, tulajdoni kikötés:

Fenntartjuk a jogot, hogy bizonyos esetekben, visszautasítsuk a megrendelést. Előfordulhat, hogy a honlapon szereplő egyes termékek már eladásra kerültek. Ilyen esetben a Szolgáltató fenntartja a jogot a már visszaigazolt megrendelések visszautasítására részben, vagy teljes egészben.

Részben történő teljesítés kizárólag az Ügyféllel történő egyeztetést követően kerülhet sor. A termék vételárának előre történő kiegyenlítése esetén visszautalásra kerül az összeg az Ügyfél részére 8 (nyolc) munkanapon belül.

 

 1. Fogyasztói tájékoztató az elállási jogról 

A fogyasztók jogairól, a 93/13/EGK tanácsi irányelv és az 1999/44/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról, valamint a 85/577/EGK tanácsi irányelv és a 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és Tanács 2011. október 25-i 2011/83/EU irányelve és a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendeletben foglaltak alapján az Ügyfelet megilleti az indokolás nélküli elállási jog.

 

Elállási nyilatkozat:

Az Ügyfélnek az elállásra vonatkozó egyértelmű nyilatkozatot a Szolgáltató info@leszmullekart.hu e-mail címre szükséges megküldenie. Az Ügyfél az elállásra vonatkozó nyilatkozatot jelen ÁFSZ 1. számú mellékletét képező elállási nyilatkozat-minta felhasználásával is megteheti. Az Ügyfél által megküldésre került elállási nyilatkozatot a nyilatkozat megérkezését követően haladéktalanul visszaigazoljuk email-ben.

 

Az Ügyfél elállási nyilatkozatának érvényessége:

Az elállási jog a kész termék Ügyfél által történő kézhezvételétől számított 14 (tizennégy) nap elteltével jár le. Amennyiben a terméket az Ügyfél által megjelölt fuvarozótól eltérő harmadik személynek került átadásra, a harmadik személynek történő átadást követő 14 (tizennégy) nap elteltével jár le az elállási jog.

Az Ügyfél határidőben gyakorolja elállási/felmondási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási nyilatkozatát.

 

Elállás a termék kézhezvételét követően:

Az Ügyfél a termék kézhezvételétől számított 14 (tizennégy) napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől és visszaküldheti a terméket a Szolgáltatónak.

 

Elállás a termék átvétele előtt:

Az Ügyfél a termék átvétele előtt is elállhat a szerződéstől elállási nyilatkozat megküldésével, melyet a Szolgáltató email címére tud az Ügyfél teljesíteni.

 

Az Ügyfél kötelezettsége elállás esetén:

Az Ügyfélnek terméket legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 (tizennégy) napon belül, kizárólag sérülésmentes eredeti állapotában, becsomagolva kell visszaküldeni a Szolgáltató címére.

A határidő betartottnak minősül, ha a 14 (tizennégy) napos határidő letelte előtt elküldi a terméket.

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdés j) pontjában foglaltak alapján az Ügyfélnek kell viselnie a termék visszaküldésének költségét.

Az Ügyfél kizárólag akkor vonható felelősségre az áruban bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az az áru jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be.

Az Ügyfelet terheli annak bizonyítása, hogy az elállás jogát a fenti rendelkezéssel összhangban gyakorolta.

 

A Szolgáltató visszatérítési kötelezettsége és a visszatérítés módja sérülésmentes eredeti állapotában visszaküldött termék esetén:

A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmazunk.

 

A visszatérítést mindaddig visszatarthatjuk, amíg vissza nem kaptuk a terméket, vagy Ön nem igazolta, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni.

Amennyiben az Ügyfél terméket legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 (tizennégy) napon belül, kizárólag sérülésmentes eredeti állapotában, becsomagolva visszaküldte a Szolgáltató részére és az Ügyfél viselte a termék visszaküldésének költségét, a termék teljes ára az Ügyfélnek visszautalásra kerül a termék megérkezését követően, de legkésőbb 14 (tizennégy) napon belül.

 

Utánvéttel feladott küldeményeket nem áll a Szolgáltató módjában elfogadni.

Elállás esetén, amennyiben a termék az Ügyfél által még nem került átvételre, de a termék már a futárszolgálatnak átadásra került, az Ügyfélnek kell viselnie a termék visszaküldésének költségét. A termék visszajuttatásának költsége a termék árából levonásra kerül, a fennmaradó összeg az Ügyfélnek visszautalásra kerül a termék megérkezését követően legkésőbb 14 (tizennégy) napon belül. Az Ügyfelet ebben az esetben a termék visszajuttatásának költségén kívül más költség nem terheli.

Elállás esetén, amennyiben a termék még nem került átadásra a futárszolgálatnak, a termék teljes ára az elállási nyilatkozat Szolgáltató email címére történő megérkezését követően, legkésőbb 14 (tizennégy) napon belül kerül visszautalásra az Ügyfélnek.

 

Sérült termékre vonatkozó tájékoztatás

A Szolgáltató a csomagot kézbesítéskor köteles a futár előtt megvizsgálni, és a csomagoláson, terméken észlelt esetleges sérülés esetén köteles jegyzőkönyv felvételét kérni. A sérült csomagot a Szolgáltató nem köteles átvenni és a termék árát visszatéríteni. A hibát minden esetben jegyzőkönyvbe kell foglalni a futárral.

 

Tájékoztatás előre nem gyártott termékre vonatkozóan:

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) bekezdés c) pontja alapján előre nem gyártott termék esetében nem illeti meg az elállási jog az Ügyfelet, ha a termék az Ügyfél kifejezett kérésére került előállításra, vagy olyan termék esetében, melyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak.

 

VII. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ – KELLÉKSZAVATOSSÁG, TERMÉKSZAVATOSSÁG, JÓTÁLLÁS

Hibás teljesítés

A Ptk: 6:157. § (1) bekezdése alapján a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

 

Hibás teljesítés miatti vélelem

A Ptk. 6:158. §-ában foglaltak alapján fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő 6 (hat) hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

 

Kellékszavatosság

Az Ügyfél a termék hibás teljesítése esetén a Szolgáltatóval szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Ptk. szabályai szerint.

Az Ügyfél a Szolgáltatóval szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

 

Kellékszavatossági jogok

A Ptk. 6:159. § (1) bekezdése alapján olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.

A Ptk. 6:159. § (2) bekezdés a) pontja alapján kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek – másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva – aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet.

A Ptk. 6:159. § (1) bekezdés (2a) pontja szerint a Fogyasztó és vállalkozás közötti – ingó dolognak minősülő áru adásvételére, digitális tartalom szolgáltatására vagy digitális szolgáltatások nyújtására irányuló – szerződés esetén a fogyasztó kellékszavatossági jogai gyakorlása keretében a hibát a kötelezett költségére maga nem javíthatja ki, illetve mással sem javíttathatja ki azt.

A Ptk. 6:159. § (3)-(4) bekezdése alapján jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye. A kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy – végső esetben – a szerződéstől is elállhat.

 

Áttérés más kellékszavatossági jogra

A Ptk. 6:160. §-a alapján a jogosult a választott kellékszavatossági jogáról másikra térhet át. Az áttéréssel okozott költséget köteles a kötelezettnek megfizetni, kivéve, ha az áttérésre a kötelezett adott okot, vagy az áttérés egyébként indokolt volt.

 

A hiba közlése

A Ptk. 6:162. § (1)-(3) bekezdései alapján a jogosult a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a kötelezettel közölni. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a hiba felfedezésétől számított 2 (két) hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni. A közlés késedelméből eredő kárért a jogosult felelős.

 

A kellékszavatossági igény elévülése

Ugyanakkor felhívom az Ügyfél a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított 2 (kettő) éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti. Használt dolog esetén ez a határidő legfeljebb 1 (egy) év.

A Ptk. 6:163. § (1) -(2) bekezdéseiben foglaltak alapján a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított 1 (egy) év alatt évül el. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított 2 (két) év alatt évül el. Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb elévülési időben is megállapodhatnak; 1 (egy) évnél rövidebb elévülési határidő ebben az esetben sem köthető ki érvényesen.

A Ptk. 6:163. § (4)-(5) bekezdéseiben foglaltak alapján nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot rendeltetésszerűen nem tudja használni. A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.

 

Egyéb feltétel a kellékszavatossági jog érvényesítésének

A teljesítéstől számított 6 (hat) hónapon belül a kellékszavatossági igénye érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha az Ügyfél igazolja, hogy a terméket, illetve a szolgáltatást a Szolgáltató nyújtotta. A teljesítéstől számított 6 (hat) hónap eltelte után azonban már az Ügyfél köteles bizonyítani, hogy az Ügyfél által felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt.

 

Termékszavatosság

Termékszavatossági igényként az Ügyfél kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.

Termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával (Szolgáltatóval) szemben gyakorolhatja. A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén az Ügyfélnek kell bizonyítania.

A Ptk. 6:168. § (1) bekezdése alapján vállalkozás által fogyasztónak eladott ingó dolog hibája esetén a fogyasztó követelheti a gyártótól (Szolgáltatótól), hogy a termék hibáját javítsa ki, vagy – ha a kijavítás megfelelő határidőn belül, a fogyasztó érdekeinek sérelme nélkül nem lehetséges – a terméket cserélje ki. A termék akkor hibás, ha nem felel meg a terméknek a gyártó által történt forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek, vagy nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

A Szolgáltató mentesül a termékszavatossági kötelezettség alól, ha bizonyítja, hogy

 1. a) a terméket nem üzleti tevékenysége vagy önálló foglalkozása körében gyártotta vagy forgalmazta;
 2. b) a termék forgalomba hozatalának időpontjában a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető; vagy
 3. c) a termék hibáját jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazása okozta.

(4) Csere esetén a kicserélt termékre, kijavítás esetén a termék kijavítással érintett részére vonatkozó kellékszavatossági kötelezettség a gyártót terheli.

Közlési és igényérvényesítési határidők

A 6:169. § (1) -(2) bekezdése alapján a fogyasztó a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a gyártóval (Szolgáltatóval) közölni. A hiba felfedezésétől számított 2 (két) hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni. A közlés késedelméből eredő kárért a fogyasztó felelős. A gyártót (Szolgáltatót) a termékszavatosság az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított 2 (két) évig terheli. E határidő eltelte jogvesztéssel jár.

 

Termékszavatosság tulajdonosváltozás esetén

A Ptk. 6:170. §-ban foglaltak alapján a termékszavatossági jogokat a termék tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonos érvényesítheti a gyártóval szemben.

 

Egyéb termékszavatosságra vonatkozó tájékoztatás:

A Szolgáltatónak a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.

Ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

 

Jótállás

A Szolgáltató jótállásra kötelezett terméket jelenleg nem értékesít az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben foglaltak alapján.

 

Kárveszély átszállása utáni hibás vagy gondatlan kezelés jogkövetkezménye:

Szolgáltató nem tartozik továbbá szavatossággal az olyan károkért, amelyek a kárveszély átszállása utáni hibás vagy gondatlan kezelésből, túlzott igénybevételből, illetve a meghatározottól eltérő behatásokból, illetve egyéb, a termékek nem rendeltetésszerű használatából keletkeztek

 

VIII. PANASZÜGYINTÉZÉS ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

A Szolgáltató célja, hogy valamennyi megrendelést megfelelő minőségben, az Ügyfelek teljes megelégedettsége mellett teljesítsen. Amennyiben az Ügyfélnek mégis valamilyen panasza van a szerződéssel vagy annak teljesítésével kapcsolatban, úgy panaszát írásban a fenti e-mail címen vagy levél útján is közölheti.

Az írásbeli panaszt a Szolgáltató 30 (harminc) napon belül írásban megválaszolja. A Szolgáltató a panaszt elutasító álláspontját köteles megindokolni. A panaszról felvett jegyzőkönyvet és a válasz másolati példányát a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben foglaltak alapján 3 (három) évig megőrzi a Szolgáltató, és azt az ellenőrző hatóságoknak kérésükre bemutatja. Ennél rövidebb határidőt jogszabály, hosszabb határidőt törvény állapíthat meg. Amennyiben szükséges a Szolgáltató a fogyasztói vita rendezésében szükséges, igénybe veszi a békéltető testületi eljárást.

Tájékozatjuk, hogy a panaszának elutasítása esetén panaszával hatósági vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheti, az alábbiak szerint:

A Békéltető testületi eljárás:

A Békéltető testület eljárása a fogyasztó kérelmére indul, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény alapján. A békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A kérelmet a békéltető testület elnökéhez kell írásban benyújtani.

A kérelemnek tartalmaznia kell:

 • a fogyasztó nevét, lakóhelyét vagy tartózkodási helyét
 • a fogyasztói jogvitával érintett vállalkozás nevét, székhelyét vagy érintett telephelyét
 • ha az eljárásra a lakóhelye szerint illetékes testület helyett a szerződés teljesítésének helye vagy a fogyasztói jogvitával érintett vállalkozás székhelye szerinti békéltető testületet választja, a teljesítés helyére vonatkozó nyilatkozatát
 • a fogyasztó álláspontjának rövid leírását, az azt alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait
 • a nyilatkozatát arra nézve, hogy az érintett vállalkozással közvetlenül megkísérelte a vitás ügy rendezését.
 • a nyilatkozatát arra nézve, hogy az ügyben más békéltető testület eljárását nem kezdeményezte, közvetítői eljárás nem indult, keresetlevél beadására, illetve fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem előterjesztésére nem került sor
 • a testület döntésére irányuló indítvány
 • a fogyasztó aláírását.

A kérelemhez csatolni kell azt az okiratot, illetve annak másolatát (kivonatát), amelynek tartalmára a fogyasztó bizonyítékként hivatkozik, így különösen a vállalkozásnak az írásbeli nyilatkozatát a panasz elutasításáról, ennek hiányában a fogyasztó rendelkezésére álló egyéb írásos bizonyítékot az egyeztetés megkísérléséről.

Ha a fogyasztó meghatalmazott útján jár el, a kérelemhez csatolni kell a meghatalmazást.

A Békéltető Testületekről, továbbá az illetékes Békéltető Testületekről bővebb információ itt érhető el:

https://bekeltetes.hu/tartalom/22/menu/9

A Fogyasztónak panasza esetén lehetősége van békéltető testülethez fordulni, melyek elérhetőségét itt találja: https://bekeltetes.hu/tartalom/501/menu/501

Baranya Megyei Békéltető Testület

Címe: 7625 Pécs, Majorossy Imre u. 36.

Telefonszáma: +36-72/ 507-154

E-mail cím: info@baranyabekeltetes.hu

Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület

Címe: 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.

Telefonszáma: +36-76/501-525,

E-mail cím: bekeltetes@bacsbekeltetes.hu

Békés Megyei Békéltető Testület

Címe: 5601 Békéscsaba, Penza ltp. 5.

Telefonszáma: +36-66/324-976

E-mail cím: bekeltetes@bmkik.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Békéltető Testület

Címe: 3525 Miskolc, Szentpáli u. 1.

Telefonszáma: +36-46/501-091

E-mail cím: bekeltetes@bokik.hu

Budapesti Békéltető Testület

Címe: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99.

Telefonszáma: +36-1/488-2131

E-mail cím: bekelteto.testulet@bkik.hu;

Csongrád Megyei Békéltető Testület

Címe: 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.

Telefonszáma: +36-62/554-250/118 mellék

E-mail cím: bekelteto.testulet@csmkik.hu

Fejér Megyei Békéltető Testület

Címe: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.

Telefonszáma: +36-22/510-310

E-mail cím: bekeltetes@fmkik.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület

Címe: 9021 Győr, Szent István út 10/a.

Telefonszáma: +36-96/520-217

E-mail cím: bekeltetotestulet@gymskik.hu;

Hajdú-Bihar Megyei Békéltető Testület

Címe: 4025 Debrecen, Petőfi tér 10.

Telefonszáma: +36-52/500-710

E-mail cím: bekelteto@hbkik.hu

Heves Megyei Békéltető Testület

Címe: 3300 Eger, Hadnagy utca 6. földszint

Telefonszáma: +36-36/416-660/105 mellék

E-mail cím: bekeltetes@hkik.hu

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Békéltető Testület

Címe: 5000 Szolnok, Verseghy park 8. szám III. emelet

Telefonszáma: 20/373-2570

E-mail cím: bekeltetotestulet@iparkamaraszolnok.hu

Komárom-Esztergom Megyei Békéltető Testület

Címe: 2800 Tatabánya, Fő tér 36.

Telefonszáma: +36-34/513-010

E-mail cím: bekeltetes@kemkik.hu

Nógrád Megyei Békéltető Testület

Címe: 3100 Salgótarján, Mártírok útja 4. fsz 14.

Telefonszám: +36-32/520-860

E-mail cím: nkik@nkik.hu;

Pest Megyei Békéltető Testület

Címe: 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 25. IV/2.

Telefonszáma:+36-1/792-7881

E-mail cím: pmbekelteto@pmkik.hu

Somogy Megyei Békéltető Testület

Címe: 7400 Kaposvár, Anna utca 6.

Telefonszáma: +36-82/501-000

E-mail cím: skik@skik.hu;

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület

Címe: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2.

Telefonszáma: +36-42/420-180

E-mail cím: bekelteto@szabkam.hu;

Tolna Megyei Békéltető Testület

Címe: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25.

Telefonszáma: +36-74/ 411-661

E-mail cím: kamara@tmkik.hu;

Vas Megyei Békéltető Testület

Címe: 9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 23.

Telefonszáma: +36-94/312-356

E-mail cím: bea@vmkik.hu

Veszprém Megyei Békéltető Testület

Címe: 8200 Veszprém, Radnóti tér 1. Pf.: 220

Telefonszáma: +36-88/ 814-121

E-mail cím: info@bekeltetesveszprem.hu

Zala Megyei Békéltető Testület

Címe: 8900 Zalaegerszeg, Petőfi utca 24.

Telefonszáma: +36-92/550-513

E-mail cím: zmbekelteto@zmkik.hu

Fogyasztóvédelmi hatósági eljárás

A fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat a Fogyasztó lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalok látják el, amelyek elérhetőségei az alábbi linken ismerhetők meg: https://kormanyhivatal.hu

A Szolgáltató felhívja az Ügyfél figyelmét arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre nem terjed ki a szerződés létrejöttének, érvényességének, joghatásainak és megszűnésének vizsgálatára.

Online vitarendezési platform

A Fogyasztó panasza esetén igénybe veheti az Uniós online vitarendezési platformot. A platform igénybe vétele egy egyszerű regisztrációt igényel az Európai Bizottság rendszerében, ide kattintva. Ezt követően pedig bejelentkezés után nyújthatja be panaszát a fogyasztó az online honlapon keresztül, amelynek címe: https://ec.europa.eu/odr

Bírósági eljárás

Az Ügyfél jogosult a jogvitából származó követelésének bíróság előtti érvényesítésére polgári eljárás keretében a Ptk. rendelkezései szerint, a Pp. által meghatározott eljárási rend alapján.

IX: VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK

A szerződésre különösen az alábbi jogszabályok vonatkoznak:

 • Ptk.
 • Elker. tv.
 • 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet
 • a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.)
 • a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény
 • a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Pp.)
 • az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
 • a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet
 • a fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló 387/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet
 • a fogyasztók jogairól, a 93/13/EGK tanácsi irányelv és az 1999/44/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról, valamint a 85/577/EGK tanácsi irányelv és a 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és Tanács 2011. október 25-i 2011/83/EU irányelve
 • a fogyasztói jogviták online rendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról (fogyasztói online vitarendezési irányelv) szóló Európai Parlament és Tanács 2013. május 21-i 524/2013/EU rendelete

 

ÁFSZ 1. számú melléklete

Elállási nyilatkozat-minta

(csak a szerződéstől való elállási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

Címzett: Lesz-Müllek Art Kft.

email cím: info@leszmullekart.hu

Alulírott …………………………………kijelentem, hogy gyakorlom az elállási jogomat az alábbi termék/ek adásvételére irányuló szerződés tekintetében:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja:………………………………………………………………………………………

A fogyasztó neve:…………………………………………………………………………………………………………………………………

A fogyasztó címe:…………………………………………………………………………………………………………………………………

Kelt: